De kracht van de alternatieven
Natale Valente is werkzaam als regiodirecteur voor NLInvesteert. Als ‘financieringsregisseur’ mobiliseert hij (groei-)kapitaal en ervaring om ondernemers vooruit te helpen. Dit doet hij door ondernemers met financieringsvragen te verbinden met publieke en private investeerders.
Stel, u bent consument en staat op het punt om een aankoop te doen van een product waaraan een lange levensduur kan worden toegekend. Denk bijvoorbeeld aan een overkapping, een keuken of een badkamer. Niet alleen wordt dan de koop beslist op basis van gezochte en verkregen informatie (de zogenaamde ratio), maar onbewust wordt de keuze sterk beïnvloed door de wijze waarop de presentatie is verzorgd en door referalls (doorverwijzers). Deze vorm van aanbeveling wordt steeds belangrijker. Het voordeel van het inzetten van referrals voor jou als ondernemer is, dat je hierbij gebruik maakt van het netwerk van andere mensen, waardoor je een groter bereik creëert. Zeker wanneer social media worden ingezet.
Stel nu dat je onderneming hard groeit en dat je hiervoor financiering nodig hebt. Hoe zorg je dan dat jij aan je middelen komt? Bij wie moet je zijn? Moet je dan ook gebruik maken van doorverwijzers?
Het klopt dat de zakelijke banken nog steeds als de belangrijkste kredietverstrekkers voor het MKB gezien worden. Door de kredietcrisis, de gevolgen van de Covid pandemie, en vooral door strengere regelgeving vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) is het wel lastiger geworden om alleen op de bancaire sector te kunnen bouwen en te kunnen vertrouwen. De ECB zorgt ervoor dat het Europese bankenstelsel sterk en solide blijft. Banken zijn hierdoor meer risicomijdend gedrag gaan vertonen en juist hierdoor staat de relatie met het MKB soms behoorlijk onder druk.
Mede als gevolg van het lastig bereiken van de benodigde liquiditeiten zijn de alternatieve financieringsmogelijkheden ontstaan. Bedrijven kunnen naast bancaire kredietverlening ook kiezen uit diverse vormen van alternatieve financiering, zoals crowdfunding of crowdlending, leasing, (groei-)financieringsfondsen, informele investeerders, debiteurenbevoorschotting, inkoop- en voorraadfinancieringen, voorschotfinancieringen gebaseerd op omzet en private equity. In de komende publicaties neem ik jullie mee in de mogelijkheden van al deze soorten funding.
Hoe zit het nu met die doorverwijzers en invulling van de zakelijke financieringsbehoefte? Alleen al door de vele marktpartijen, soorten financiering en de bijbehorende voorwaarden van kredietverlening, is het belangrijk goed na te gaan welke financieringsvorm hoort bij jouw kredietvraag. Waarvoor heb je een financiering nodig? Voor hoe lang heb je invulling van je kredietbehoefte nodig? Wat is de terugbetalingsperiode? Wat past het beste bij deze vraag? Welke zekerheden wens je te geven? Is er überhaupt sprake van het geven van zekerheden? Is er sprake van meerdere financieringen bij meerdere kredietverstrekkers (gestapeld financieren)?
Om de beste keuze te kunnen maken is een referral echt wel handig. Ga eens te rade bij een collega ondernemer die recent ervaring heeft opgedaan. Kijk ook eens op onlineplatforms waar kredietvragers en investeerders bij elkaar komen. Begeleiding van de aanvraag door een ervaren kredietadviseur voor het MKB is daarnaast echt aan te raden. Voordelen zijn dan het gebruik kunnen maken van de kennis van de markt en de aanwezige deskundigheid om de kredietvraag duidelijk en goed onderbouwd bij de geselecteerde financiers te kunnen presenteren. Dit heeft een positieve invloed op de doorlooptijd en de haalbaarheid. Let dan ook even op het keurmerk Stichting MKB Financiering.
In de
volgende columns neem ik jullie verder mee in de wereld van het non-bancaire financieringslandschap en ga ik in op de soorten alternatieve financieringen, ratio’s, voorwaarden en vooral mogelijkheden. Zo kun je de beste afwegingen maken, net zoals de consument dat doet in haar koopgedrag. Goede sales gewenst!
Natale Valente
Regiodirecteur Veluwe-Stedendriehoek