Hoe maak je een kans van investering in duurzaamheid?
Normaal is duurzaamheid voor (bijna) iedere ondernemer al een aandachtspunt, momenteel spelen er tal van zaken die het thema nog nadrukkelijker op de agenda zetten. Denk alleen al aan de enorm gestegen energietarieven. En dan is er ook nog de verplichting bijgekomen voor eigenaren van kantoorgebouwen dat hun pand sinds 1 januari minimaal energielabel C moet hebben. Ja, dat gaat geld kosten, maar voor wie het slim aanpakt, is het juist een kans om te besparen.
De meeste ondernemers hebben al lang door dat investeren in klimaatmaatregelen niet alleen helpt de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het is in veel gevallen ook gunstig voor de portemonnee.
We krijgen bij NLInvesteert tal van aanvragen van bedrijven die hun productieproces willen vergroenen. De ene keer omdat opdrachtgevers of regelgeving dat voorschrijft, de andere keer uit maatschappelijke overwegingen.
Zoals een onderneming in de bouw die dieselgeneratoren inzet. Ze maken lawaai en stoten schadelijke stoffen uit – daardoor mogen ze op steeds meer (binnenstedelijke) locaties niet meer worden toegepast. Er is een alternatief in de vorm van elektriciteit, wat door de opkomst van battery packs steeds aantrekkelijker wordt. Dat is weliswaar een forse investering, maar het bedrijf kan zich bij opdrachtgevers onderscheiden en zodoende meer werk binnenhalen. Met de dure diesel is de overstap naar elektriciteit ook financieel minder groot.
Hogere investering blijkt een uitdaging
In de markt is een discrepantie zichtbaar en dat komt doordat men nog te veel geneigd is alleen te kijken naar de waarde van de asset zelf. Dan blijft er als gevolg van die meerinvestering mogelijk een onrendabele top in de bouwkosten of aankoop van een pand over.
Een voorbeeld is de casus waarin een vastgoedbelegger bezig was met de transformatie van een verouderd kantoorgebouw. Hij koos ervoor het pand meteen naar het hoogste duurzaamheidsniveau te upgraden. Naast isolatie investeerde hij onder meer in zonnepanelen, een warmtepomp en laadpalen voor auto’s. De totale investering werd daardoor hoger en daarmee werd de financierbaarheid van het geheel een uitdaging.
Verder kijken dan alleen de assetwaarde
Bij NLInvesteert vinden we dat je verder moet kijken dan alleen die waarde. Wij gaan uit van het complete plaatje, met onder meer de rentabiliteit van de onderneming. Dan is de financiering vaak wél haalbaar.
Voor de ondernemer voelt dat ook eerlijker: niet alleen rekening houden met de zekerheid die het onderpand op zich biedt, maar met de positieve gevolgen voor zijn complete bedrijfsvoering. Lagere energiekosten en langere onderhoudsinvallen vertalen zich in een beter rendement, een ruimere cashflow en dus ook een betere terugbetaalcapaciteit.
Consequentie van nieuwe wetgeving
De wetgever stelt inmiddels dat de meeste kantoorpanden verplicht minimaal energielabel C moeten hebben. Waar je op dit moment ook aanklopt voor een zakelijke (her)financiering, als je kantoorpand label D of lager heeft, heb je een probleem.
Goed nieuws
Er zijn gunstige voorwaarden en speciale faciliteiten voor bedrijven die investeren in duurzaamheid. Dat kan een korting op de rente zijn bij een groene lening van een bank, het kan ook een extra garantie van de rijksoverheid zijn. Zoals bij de onlangs ingevoerde Borgstelling MKB-Kredieten Groen, waarmee de financiering van maatregelen om de energiekosten te verlagen uiteindelijk goedkoper uitvalt.
NLInvesteert denkt graag mee, wij helpen je met passende oplossingen om jouw dromen waar te maken.
Regiodirecteuren Rotterdam-Rijnmond