Financiering MKB lastiger, maar met creativiteit en juiste netwerk nog steeds mogelijk
Bovenop de almaar stijgende rente en de blijvende geopolitieke onzekerheid kwam als donderslag bij heldere hemel de bancaire onzekerheid. Dat maakt het vinden van financiering voor ondernemers nóg lastiger dan vorig jaar. Ook als dat evident gunstig is voor hun onderneming: voor de start of uitbreiding van activiteiten, investering in voorraden of werkkapitaal danwel het herstructureren van bestaande financiering bijvoorbeeld.
Die behoefte is er dan ook nog steeds. Sterker nog: bij NLInvesteert hebben we het drukker dan ooit. Eerlijk is eerlijk: het kost vaak meer moeite dan voorheen, maar we slagen er gelukkig nog steeds in oplossingen te vinden voor ondernemers zodat zij de nieuwe kansen voor hun bedrijf kunnen verzilveren.
Bank zijn nog voorzichtiger
Er is ook goed nieuws: de dreigende recessie lijkt gelukkig voorlopig afgewend. Dat zorgde direct voor een beter sentiment. Maar dat werd weer grotendeels tenietgedaan door de onrust in de financiële wereld: als banken van goede naam en faam opeens omvallen of gered moeten worden, mist dat zijn uitwerking niet.
Het maakt banken nóg voorzichtiger in het verstrekken van bedrijfskredieten, merken we. Gelukkig zijn er nog steeds volop alternatieven. Bijvoorbeeld ons eigen crowdfunding platform van particuliere investeerders en onze leningenfondsen voor bedrijven en vastgoedontwikkeling. Het spreekt voor zich dat de rentevergoeding ook daar is gestegen. Maar met de nodige creativiteit slagen we er doorgaans toch in om een goed onderbouwde businesscase rond te rekenen.
Buitenlandse activiteiten
NLInvesteert heeft een AFM-vergunning die voortkomt uit de nieuwe Europese verordening CSPR. Deze vergunning is in november 2022 toegekend. NLInvesteert was toen de derde partij in Nederland en de achtste in Europa met en CSPR-vergunning. Daardoor mogen we crowdfundprojecten tot 5 miljoen euro doen. Dat creëert meer mogelijkheden, want het was 2,5 miljoen euro.
Nieuw is dat we daardoor ook buitenlandse activiteiten van Nederlandse ondernemers en bedrijven kunnen financieren. We kunnen onze klanten zodoende ook over de grens helpen. Zo financierden onze collega’s uit Noord-Nederland een door een Gronings bedrijf opgezet zonnepark in Zuid-Afrika en ben ik zelf momenteel bezig voor een ondernemer in selfstorage, die in Frankrijk een vestiging gaat openen.
Extra moeite leidt tot betere resultaten
Ook private investeerders zijn voorzichtiger. Ze waarderen onze gedegen analyses van bedrijven waarvoor we financiering zoeken, onze openheid en uitgebreide informatievoorziening. Maar ze doen nu mee voor kleinere bedragen of soms willen ze de ondernemer zelf spreken en het bedrijf met eigen ogen zien, zo hebben we gemerkt. Weten welk vlees ze in de kuip hebben.
Dat snappen we helemaal. Daarom hebben we nu al een paar keer een investeringsbijeenkomst georganiseerd: ontvangen we de investeerders in het bedrijf waarom het gaat. Ze kunnen ons en de ondernemers vragen stellen, ze zien hoe het bedrijf erbij staat… Dat soort initiatieven wordt gewaardeerd. Gemiddeld komen er circa 50 mensen op af. Wij vinden het ook leuk om te doen: die extra moeite voor een ondernemer in wie we geloven en voor onze investeerders. Omdat het uiteindelijk ook betere resultaten oplevert.
Belastingschuld
De laatste maanden kloppen opvallend veel ondernemers bij ons aan om hun bestaande financiering te herstructureren. Bijvoorbeeld om een oplossing te vinden voor hun opgelopen belastingschuld. De Belastingdienst toont clementie met bedrijven die extra hard getroffen zijn door de coronapandemie. Met name bedrijven uit sectoren die door de lockdowns in problemen zijn gekomen – denk aan de horeca, de evenementenbranche en de fitnessbranche – kunnen in aanmerking komen voor schuldsanering: er zijn inmiddels ondernemers die per saldo maar 20 tot 30 procent hoeven te betalen.
Voorwaarde is wel dat de onderneming voldoende levensvatbaar is. En daarvoor moet een financiering klaarstaan. Daaraan helpen we hen, in samenwerking met de ingeschakelde insolventieadvocaat: niet alleen voor aflossing van de belastingschuld, maar ook voor werkkapitaal om de continuïteit te waarborgen. Zo krijgen ze nieuw toekomstperspectief – en worden het bedrijf en de banen van de mensen die er werken gered.
Gijsbert Boer
Regiodirect Midden
+31 6 2336 2152
gboer@nlinvesteert.nl