De problemen bij NLInvesteert beperken zich tot een handjevol ondernemers, het leeuwendeel van de ondernemers die zijn gefinancierd, houdt goed koers. 93,5% van de ondernemers voldoen keurig aan hun betalingsverplichtingen volgens het rente- en aflossingsschema. 6,5% van de gefinancierde ondernemers vraagt inmiddels om een verhoogde dijkbewaking, schetst Takke. Dat was vorig jaar nog 5%. “Het grootste deel van de ondernemers op onze ‘watch list’ gaat uit deze moeilijke fase komen. Vaak gaat het om liquiditeitsproblemen die tijd vragen. Die tijd willen we dan ook voor ze regelen, liever dan ze nog verder in de problemen brengen.”
Zoeken naar oplossingen voor getroffen MKB-ondernemers
Oplopende kosten, belastingschulden die terugbetaald moeten worden en problemen in de waardeketen, leiden tot een enorme uitdaging voor veel ondernemers.
Takke: “We zien helaas dat banken een primaire neiging hebben om hun krediet terug te brengen in moeilijke tijden. Dan gaat het voor een ondernemer van kwaad naar erger. NLInvesteert zoekt met de getroffen ondernemers naar oplossingen. Ook onze beleggers tonen begrip voor ons streven naar continuïteit. Dat kan betekenen dat we een lening verlengen. Niemand heeft er baat bij als een ondernemer failliet gaat. We verwachten natuurlijk wel van de getroffen ondernemers dat zij zelf ook commitment tonen en hard aan een oplossing werken.”
Banken zijn sinds de schuldencrisis in 2011 niet meer zo streng geweest bij kredietverstrekking, Vooral voor risicovollere leningen gelden hoge rentes, ook moeten ondernemers vaker en meer onderpand neerleggen, zo blijkt uit informatie van de Europese Centrale Bank. “Als ondernemer heb je echter niet altijd een keuze en heb je wel eens extern kapitaal nodig”, aldus Takke.
In de hele eurozone krijgen ondernemers echter steeds vaker een negatief antwoord op een kredietaanvraag bij een bank. Takke: “Het is daarmee duidelijk dat non-bancaire financiering steeds belangrijker wordt om groei in het MKB te kunnen blijven stimuleren. Ook bij de hybride financiering zoals wij die verstrekken – een combinatie van geld van investeerders en traditionele kredietverstrekkers - wordt het echter lastiger. De vrees voor een recessie zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ook investeerders scherper naar hun rendement kijken.”
Kredietvolume NLInvesteert neemt toe, rendement blijft stabiel
Het bemiddeld kredietvolume van NLInvesteert nam in het tweede kwartaal van dit jaar toe naar een totaalbedrag van 765 miljoen euro, waarvan 343 miljoen euro werd verstrekt door investeerders op het platform.
Het nettorendement voor investeerders in het tweede kwartaal kwam uit op 8,12%. Takke: “Het rendement bleef daarmee stabiel boven de 8% en daarmee handhaven we ons hoge rendement ook in moeilijker tijden. Het percentage afboekingen is licht toegenomen van 0,39 naar 0,59%. Dat is ver beneden het marktgemiddelde van ruim 3%.”